BARF – Przepis nr 13 – ekskluzywnie, bo ze strusiem – czyli struś/kurczak

BARF – Przepis nr 13 – ekskluzywnie, bo ze strusiem – czyli struś/kurczak

przepisy barf dla kotów
Mięso ze strusia

Dzisiaj baaardzo ekskluzywnie, bo wykorzystamy mięso ze strusia, które czasem można kupić w niektórych hipermarketach lub możemy zakupić je również na fermach strusi. Jako, że mięso to potrafi być dość chude (jak na zdjęciu obok) to dodamy do niego ćwiartki z kurczaka. Aby je zmielić wystarczy mieć duży nóż, uderzając nim w ćwiartkę z kurczaka możemy przełamać kość wewnątrz na kilka części – tak przygotowane ćwiartki bez obaw możemy już wrzucić do maszynki (oczywiście jeśli ktoś dysponuje np. tasakiem to sprawa wygląda jeszcze prościej). Poniżej przepis na mieszankę struś/kurczak.

Składniki:

  • 1500g mięso ze strusia
  • 1000g udo z kurczaka – zmielone z kością
  • 500g udo z kurczaka ze skórą bez kości
  • 500g serce kurczak
  • 100g świeży umyty szpinak – opcjonalnie

Suplementy naturalne:

  • 4,0szt Żółtko jajka
  • 5,9g Tran z wątroby dorsza
  • 193g Wątroba kurza
  • 4,0g Mączka z alg morskich
  • 10,5g Drożdże piwne
  • 37,5g Krew wieprzowa suszona w proszku
  • 3,9 tab. Tokovit E 100 (kapsułka)
  • 35g Olej z łososia
  • 100g Smalec (najlepiej gęsi)
  • 15,0g Mączka ze skorupek jaj
  • 11,5g Sól himalajska
  • 8,7g Tauryna
  • 1,5L Woda

Orientacyjna porcja dzienna dla kota o wadze 4kg to 150g. Zgodne z wersją BARFnego kalkulatora 1.9a.

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *