przepisy barf dla kotów

Mięso ze strusia

Dzisiaj baaardzo ekskluzywnie, bo wykorzystamy mięso ze strusia, które czasem można kupić w niektórych hipermarketach lub możemy zakupić je również na fermach strusi. Jako, że mięso to potrafi być dość chude (jak na zdjęciu obok) to dodamy do niego ćwiartki z kurczaka. Aby je zmielić wystarczy mieć duży nóż, uderzając nim w ćwiartkę z kurczaka możemy przełamać kość wewnątrz na kilka części – tak przygotowane ćwiartki bez obaw możemy już wrzucić do maszynki (oczywiście jeśli ktoś dysponuje np. tasakiem to sprawa wygląda jeszcze prościej). Poniżej przepis na mieszankę struś/kurczak.

Składniki:

  • 1500g mięso ze strusia
  • 1500g ćwiartki kurczaka – zmielone z kością
  • 500g serce kurczak
  • 250g świeży umyty szpinak

Suplementy naturalne:

  • 4,0szt Żółtko jajka
  • 7,7g Tran z wątroby dorsza
  • 160g Wątroba kurza
  • 5,6g Mączka z alg morskich
  • 10,5g Drożdże piwne
  • 20,0g Krew wieprzowa suszona w proszku
  • 2 tab. Tokovit E 200 (kapsułka)
  • 20g Olej z łososia
  • 100g Smalec (najlepiej gęsi)
  • 10,9g Mączka ze skorupek jaj
  • 12,6g Sól himalajska
  • 8,5g Tauryna
  • 1,5L Woda

Parametry mieszanki: mieszanka starczy na 36 dni dla 4kg kota (po 157g dziennie), białko: 4,9g na kg kota dziennie, białko:tłuszcz: 2,1:1,0