BARF – Przepis nr 8 – udka kurczaka z wołowiną

BARF – Przepis nr 8 – udka kurczaka z wołowiną

Maszynką można zmielić różne części mięsa z kością. Niektóre wymagają rozdrobnienia kości – to dotyczy całych tuszek, jak również większych kości. Ale nie tylko. Co możemy zmielić bez dokładnego rozdrabniania, a czego nie? Skrzydełka z kurczaka można wrzucić do maszynki w całości (podstawowa maszynka Zelmer Diana daje sobie świetnie radę, na Allegro za ok. 160zł). Całego królika po podzieleniu na drobniejsze fragmenty też można zmielić. Ale np. skrzydła kacze mają kości o wiele bardziej twarde niż kurczak, czy królik i je należy bezwzględnie rozdrobnić (np. tasakiem). Rozdrobnienia wymaga też udo z kurczaka, ale nie aż tak dokładnego jak np. kości z kaczki, indyka, czy gęsi. Dzisiaj właśnie przepis z całymi zmielonymi udkami, wołowiną i móżdżkiem cielęcym.

barf dla kotów przepisy
Serce cielęce i kawałki móżdżku cielęcego

Składniki:

  • 700g Uda z kurczaka ze skórą i kośćmi
  • 550g Wołowina gulasz
  • 800g Wołowina szponder
  • 375g Serce cielęce
  • 75g Móżdżek cielęcy

Suplementy naturalne:

  • 3,0szt Żółtko jajka
  • 2,3g Tran z wątroby dorsza Lunderland
  • 126g Wątroba cielęca
  • 2,7g Mączka z alg morskich
  • 7,5g Drożdże piwne
  •  29,3g Fortain (hemoglobina wieprzowa)
  • 2,7 tab. Tokovit E 100 (kapsułka)
  • 20g Olej z łososia
  • 10,9g mączki ze skorupek jaj
  • 8,6g Sól himalajska
  • 5,9g Tauryna
  • 3 Łyżeczki pssylium – opcjonalnie
  • 1330g Woda

Orientacyjna porcja dzienna dla kota o wadze 4kg to 160g. Zgodne z wersją BARFnego kalkulatora 1.9a.

Gotowe suplementy, których można użyć zamiast naturalnych:

  • Felini Complete 31,3g (+ 3 żółtka, 140g wątroba cielęca, 20ml olej z łososia, 2,5g tauryna, 1,1L woda)
    lub
  • easy BARF 25g (+ 3 żółtka, 249g wątroby indyczej, 20ml olej z łososia, 5,8g tauryna, 11,9g mączka ze skorupek jaj, 1,1L woda)

2 Comments

  1. Beata

    Witam, czy nie ma błędu w ilości wątroby do dodania, gdy używa się Felini Complete? 1400g to raczej sporo, nie powinno być 140g?
    Dziękuję za świetny blog i przepisy 🙂 Pozdrawiam!.

Skomentuj Beata Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *