przepisy z białek

Po upieczeniu

Mamy pełnię lata, warto więc skorzystać z tego, że świeże polskie owoce są tanie i łatwo dostępne. Korzystając z końca sezonu na truskawki można wykorzystać je do udekorowania mini-serniczków o bardzo prostym składzie. Do dekoracji można oczywiście użyć innych owoców, takich jak maliny, ale efekt nie będzie tak ładny 😉 Serniczki wychodzą pyszne, mimo że skład jest bardzo prosty! Aby otrzymać 12 babeczek serowych potrzebne nam będą tylko:

– 0,5 kg mielonego sera białego
– 0,5 szklanki cukru/erytrytolu/ksylitolu
– 1 łyżka mąki (może być pszenna lub ryżowa)
– 2 białka jaja
– 6 truskawek

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem do osiągnięcia jednolitej masy. Ewentualnie można dodać 2 krople wybranego aromatu. Masę nakładać do wyłożonej papilotkami foremki na muffinki. Na górę wciskamy pół truskawki. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i zmniejszamy temperaturę do ok 130C Pieczemy 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu dobrze jest włożyć ciasteczka na kilka godzin do lodówki – lepiej smakują schłodzone. Uwaga! nie należy wyjmować babeczek z foremki zanim nie ostygną, gorące mogą się rozpaść!

barf dla ludzi

Babeczki przed upieczeniem