Dzisiaj baaardzo ekskluzywnie, bo wykorzystamy mięso ze strusia, które czasem można kupić w niektórych hipermarketach lub możemy zakupić je również na fermach strusi. Jako, że mięso to potrafi być dość chude (jak na zdjęciu obok) to dodamy do niego ćwiartki z kurczaka. Aby je zmielić wystarczy mieć duży nóż, uderzając nim w ćwiartkę z kurczaka możemy przełamać kość wewnątrz na kilka części – tak przygotowane ćwiartki bez obaw możemy już wrzucić do maszynki (oczywiście jeśli ktoś dysponuje np. tasakiem to sprawa wygląda jeszcze prościej). Poniżej przepis na mieszankę struś/kurczak.
Składniki:
- 1500g mięso ze strusia
- 1000g udo z kurczaka – zmielone z kością
- 500g udo z kurczaka ze skórą bez kości
- 500g serce kurczak
- 100g świeży umyty szpinak – opcjonalnie
Suplementy naturalne:
- 4,0szt Żółtko jajka
- 5,9g Tran z wątroby dorsza
- 193g Wątroba kurza
- 4,0g Mączka z alg morskich
- 10,5g Drożdże piwne
- 37,5g Krew wieprzowa suszona w proszku
- 3,9 tab. Tokovit E 100 (kapsułka)
- 35g Olej z łososia
- 100g Smalec (najlepiej gęsi)
- 15,0g Mączka ze skorupek jaj
- 11,5g Sól himalajska
- 8,7g Tauryna
- 1,5L Woda
Orientacyjna porcja dzienna dla kota o wadze 4kg to 150g. Zgodne z wersją BARFnego kalkulatora 1.9a.
I podaną gramaturę mamy rozumieć jako całodzienną, czy jako jedno danie? Ile dań powinno się podawać kotu?
Jest to całodzienna porcja – najwygodniej jest podawać kotu jedzenie 2-3 razy dziennie, czyli po ok. 75g x 2 lub 50g x 3 🙂