W większości miast są bazarki, na których można znaleźć czasem tanie podroby, które przydadzą się w sam raz do kociego BARFa. Można znaleźć serca, płucka, śledzionę, grasicę, ozory, żołądki lub móżdżek. W naturze kot zjada całą ofiarę, więc dodatki w postaci organów wewnętrznych są bardzo pożądane, gdyż ich skład jest inny niż tkanka mięśniowa. W tym przepisie użyto serca, płuca i śledziony cielęcej. Poniżej przepis:
Składniki:
- 700g Wołowina antrykot
- 700g Wołowina szponder
- 300g Cielęcina serce
- 150g Cielęcina płuco
- 150g Cielęcina śledziona
Suplementy naturalne:
- 2,0szt Żółtko jajka
- 0,4g Tran z wątroby dorsza Lunderland
- 79,0g Wątroba wołowa
- 2,1g Mączka z alg morskich
- 6,0g Drożdże piwne
- 17,6g Fortain (hemoglobina wieprzowa)
- 2,3tab Tokovit E 100 (kapsułka)
- 20g Olej z łososia
- 12,3g Mączki ze skorupek jaj)
- 7,7g Sól himalajska
- 80g gotowana pietruszka – opcjonalnie
- 4,6g Tauryna
- 668g Woda
Orientacyjna porcja dzienna dla kota o wadze 4kg to 140g. Zgodne z wersją BARFnego kalkulatora 1.9a.
Gotowe suplementy, których można użyć zamiast naturalnych:
- Felini Complete 25g (+ 2 żółtka, 35g wątroba wołowa lub 30g kurza, 20ml olej z łososia, 1,9g tauryna, 502g woda)
lub - easy BARF 20g (+ 2 żółtka, 62g wątroby wołowej lub 53g kurzej, 20ml olej z łososia, 4,3g tauryna, 11,8g mączka ze skorupek jaj, 525g woda)