Kocięta zjadały ogromne ilości BARFa, a co za tym idzie często trzeba było robić mieszanki. Kocięta odjechały do nowych domków, a mi zostało kilka słoików niewykorzystanych białek. Dzisiaj podaję kolejny pomysł na wykorzystanie białek pozostałych po robieniu BARFa 🙂 Tym razem będzie to przepis mojej babci na pieguska – jest to ciasto na samych białkach z makiem, które może długo leżeć (o ile nie zostanie od razu zjedzone) i się nie psuje. Jest naprawdę przepyszne!
Składniki:
- szklanka białek
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3/4 kostki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki maku
- zapach migdałowy
Cukier i masło ucieramy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, zapach i mak. Białka ubijamy i delikatnie łączymy z resztą składników. Piekarnik rozgrzewamy do 100C, wkładamy ciasto i zwiększamy temperaturę do 180C. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest już upieczone. Smacznego!