Przed nami wyczekiwana długo majówka. I choć pogoda zdecydowanie nie sprzyja to możemy sobie zrobić drobną przyjemność i upiec pyszne ciasto w stylu paleo – ciasto bez cukru, mąki, natomiast z wykorzystaniem białek pozostałych z robienia mieszanek BARF. Do ciast użyjemy również pomarańczy, które są bardzo wyczuwalne i bananów, zamiast mąki dodamy tarte migdały 🙂 Przepis podajemy poniżej i życzymy smacznego!
Składniki:
– 2 pomarańcze
– 2 banany
– 200 g migdałów
– 2 łyżki miodu
– 7 białek
– 2 jajka
– szczypta soli
Pomarańcze zalewamy wrzątkiem i zostawiamy w gorącej wodzie na 2 godziny. Rozdzielamy żółtka od białek. Ze wszystkich białek ubijamy pianę, banany kroimy na małe kawałki. Pomarańcze kroimy razem ze skórą na kawałki i blendujemy. Mieszamy wszystkie składniki. Przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 45 min na termoobiegu.