Zainteresowanie Barfem rośnie cały czas, szukacie też nowych gotowych przepisów oraz rzetelnych źródeł wiedzy. Nasz blog staje się coraz bardziej popularny (cieszy nas to ogromnie), ale także otrzymujemy od Was coraz więcej zapytań o nasze gotowe przepisy. Nadszedł więc czas, aby oprócz naszych pomysłów na posiłki dla kotów, pojawiły się też przepisy układane specjalnie dla Was. Będziemy się starać pomóc Wam w zapewnieniu kotom odpowiednich posiłków, zgodnie z naszą najlepszą wiedzą.
Na pierwszy rzut prośba od Pani Ani. Prosiła, aby ułożyć dla niej przepis z 10 kg tłustej wołowiny, którą udało się zakupić. Ma być bez kości, Pani Ania radzi sobie bez maszynki, a suplementów używa naturalnych. Ponieważ mieszanka zrobiona z samej tłustej wołowiny była by zbyt tłusta proponujemy dodanie piersi indyczej (mięso chude), pozwoli nam to obniżyć „tłustość” mieszanki. Te pyszności mają być przygotowane na sumaryczną wagę kotów: 14 kg.
Składniki:
- 10000 g Wołowina tłusta
- 2000 g Indyk pierś
- 2000 g Serce indycze
Suplementy naturalne:
- 14,0 szt Żółtko jajka
- 29,6 g Tran z wątroby dorsza Lunderland
- 376 g Wątroba indycza
- 16,2 g Mączka z alg morskich
- 42,0 g Drożdże piwne
- 167,0 g Fortain (hemoglobina wieprzowa)
- 15,8 tab. Tokovit E 100 (kapsułka)
- 80 g Olej z łososia
- 91,2 g Mączka ze skorupek Lunderland
- 62,0 g Sól himalajska
- 30,2 g Tauryna
- 1000 g burak – opcjonalnie
- 4,7 L Woda
Mieszanka starczy na 40 dni dla 14kg kota/kotów (po ok. 500g dziennie). Zgodne z wersją BARFnego kalkulatora 1.9a.
Gdzie można kupić takie piękne słoiki i ile one mieszą gram?
Allegro 😉 Mieszczą 200g mieszanki
Czy porcje sa przechowywane w lodówce czy mrożone? Słoiki z zawartością są jakoś „pasteryzowane”?
Porcje są mrożone. Pasteryzacja to obróbka temperaturą, tutaj staramy się nie tracić wartości odżywczych poprzez obróbkę termiczną 😉
Czy można zamienić pierś indycza na kurczaka,oraz podroby indycze na kurczacze? Pozdrawiam
można 🙂